In de Wet verplichte ggz (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd) staat dat zorgaanbieders halfjaarlijks gegevens over de toepassing van verplichte en onvrijwillige zorg moeten aanleveren bij de inspectie. Het gaat om een digitaal overzicht en een analyse. Het digitale overzicht moet per 23 september 2021 worden aangeleverd. De analyse verplichte zorg per 1 november 2021.
Informatie over welke gegevens u moet aanleveren, hoe en wanneer als ook wat de inspectie met deze gegevens doet, vindt u op de pagina van de IGJ via onderstaande link. Daarin staat ook vermeld waar u met eventuele vragen terecht kunt. Wij wijzen erop dat ook uw leverancier van deze informatie op de hoogte zal (moeten) zijn. Later (eind deze maand) volgt ook nog een webpagina met praktische uitleg over de gegevensaanlevering voor zorgaanbieders, met onder andere de filmpjes. Daarin komt stap voor stap te staan hoe zorgaanbieders de gegevensaanlevering kunnen doen.
Welke gegevens in het overzicht moeten staan, staat in de technische handreiking Wvggz, die samen met softwareleveranciers is gemaakt.
Op de website van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd staat nu actuele informatie.
In verband met onderhoud aan onze systemen is OMZIS op zondag 4 oktober van 00:00 uur tot en met 11:00 uur niet bereikbaar. Tijdens deze periode zullen er ook geen aanvragen binnenkomen via de koppeling in OMZIS. De aanvragen worden verzameld in Khonraad en na 11.00 uur doorgestuurd, gebruikers hoeven dus geen extra handelingen te doen. Khonraad blijft in principe gewoon werken.
Er zal alleen geen informatieverstrekking vanuit het OM (politie en justitiegegevens) gedurende de onderstaande periode plaatsvinden. Daarnaast wordt ook het historisch overzicht van de burgemeester niet verstrekt.
Vanaf 1 september is het OM gestart met de nieuwe werkwijze voor wat betreft de 24x7 verstrekkingen. Afgesproken is, dat er buiten kantoortijden bij een aanvraag telefonisch contact met het OM wordt opgenomen.
Helaas heeft het OM nog een aantal aanvragen in de werkbak maar heeft er nog niemand telefonisch contact opgenomen via het telefoonnummer. Buiten kantoortijden blijven deze verzoeken dan liggen. Het is dus echt van belang, om bij een aanvraag buiten kantoortijden te bellen.
Op 29 juni vond de Dag van Zorg en Veiligheid plaats. Dit keer volledig online. Ruim 1.000 mensen volgden het digitale congres. Heeft u het gemist? Terugkijken kan! Met speciale aandacht voor de workshop ‘Mogelijkheden Wvggz/Wzd voor levensloopzorg’ die Alexandra Reijerse en Arnout Pullen presenteerden.
Mede vanwege de coronapandemie is het beeld van de inspectie over de eerste drie maanden Wvggz en Wzd in 2020 beperkt. Dat neemt niet weg dat zij wel een eerste indruk kan geven van haar toezichtbevindingen. Dat doet zij in deze publicatie, waarin de inspectie vertelt wat zij ziet.
De naamswijziging weerspiegelt de nieuwe koers van de vereniging die gericht is op meer samenwerking, zowel binnen als buiten de sector. “Wij geloven dat we de mentale veerkracht van mensen alleen samen met anderen kunnen versterken”, zegt bestuursvoorzitter Jacobine Geel.
De geestelijke gezondheidszorg heeft een eigen specifieke richtlijn GGZ en COVID-19 om de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) onder patiënten en zorgprofessionals in de ggz zoveel mogelijk te voorkomen. Lees hier het nieuwsbericht. Ook heeft GGZ Nederland een speciale themapagina over het coronavirus.
In deze periode waarin beperkende maatregelen worden geadviseerd vanwege het coronavirus, zijn soms drastische maatregelen nodig om risico’s voor kwetsbare cliënten te vermijden. Daarom is er ruimte om af te wijken maar blijft goed hulpverlenerschap voorop staan. Wat betekent dit voor de verplichtingen uit de Wzd en de Wvggz gezien de beperkende maatregelen die genomen zijn in verband met het coronavirus? Lees hier het bericht van de IGJ.
Het gebruik van ZOOM als vergadertool neemt een grote vlucht. Lees dit artikel over de veiligheid en privacyaspecten van het gebruik van ZOOM als online vergadertool.
In de afgelopen dagen zijn er verschillende berichten in de media verschenen over knelpunten in de samenloop van de Wvggz en de Wzd. Lees hier de reactie van GGZ Nederland.
Onder de huidige Wet Bopz (artikelen 51 en 52) geldt dat verlof, ontslag en overplaatsing voor deze patiënten gebeurt in 'overeenstemming met de minister'. De Divisie Individuele Zaken (DIZ) van DJI, dan wel de vestigingsdirecteur van de PI, behandelt deze verzoeken. Met de inwerkingtreding van de wet verplichte ggz (Wvggz) wordt dit een beslissing van de minister. Dit geldt voor alle forensische patiënten met een strafrechtelijke titel die strekt tot vrijheidsbeneming (dus niet voor de voorwaardelijke titels) en de PIJ'ers die worden geplaatst in een Wvggz-accommodatie. De Wvggz heeft geen gevolgen voor de huidige procedures rondom verlof, ontslag en overplaatsing. Verzoeken hieromtrent worden net als voorheen in behandeling genomen door de vestigingsdirecteur of door DIZ, die hier namens de minister over beslist. De Wvggz leidt ook niet tot wijzigingen in de externe rechtsposities. De vigerende justitiewetgeving (Bvt, Bjj, Pbw en Wfz) blijft van toepassing op deze forensische patiënten.
Zie voor meer informatie over de Wvggz: www.dwangindezorg.nl/wvggz
De VNG heeft een nieuwsbericht uit gedaan naar alle gemeentes. Vlak voor de inwerkingtreding van de wetten, neemt de VNG haar leden mee in haar laatste berichtgeving over de Wvggz.
De komst van de nieuwe Wet verplichte ggz gaat gepaard met vele misverstanden en valse hoop, betogen de drie psychiaters Christiaan Vinkers, Joeri Tijdink en Elnathan Prinsen in een opiniestuk in de Volkskrant van 20 november 2019.
'In de voorbereidingen op de Wvggz is er amper aandacht voor het perspectief van cliënten op goede zorg', stelt Bauke Koekkoek, crisisdienst-verpleegkundige en lector Onbegrepen gedrag en Samenleving bij de HAN en de Politieacademie.
GGZ Nederland is zich bewust van de zorgen die leven rond de invoering van de Wet verplichte ggz (Wvggz) en herkent de risico’s. Het is een complexe wet, ook in de uitvoering ervan, die veel van onze administratieve processen, professionals en met name de psychiaters vraagt. Lees verder
De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP) sprak met Veronique Esman, directeur van GGZ Nederland en bestuurslid van de LSFVP over de Wvggz: 'Met de Wvggz gaan naasten erop vooruit'.
Zorgvisie interviewde Herma van der Wal, voorzitter raad van bestuur bij de Dimence Groep en namens GGZ Nederland betrokken bij de Wvggz, over de implementatie van de wet die op 1 januari van kracht wordt: ‘Er is veel commitment voor een succesvolle implementatie van de Wet verplichte ggz’.
Heeft u een vraag of wilt u iets delen? Stuur een bericht